Thursday, January 27, 2011

Web Warriors..dokumentari mengenai alam siber dan yang sewaktu dengannya...

Dalam entri ni aku nk share ngan korang sume 1 dokumentari yg aku tengok suatu masa dulu..Dokumentari ni bertajuk "Web Warriors" atau diterjemahkan ke bahasa melayu menjadi Wira Sesawang..

Ok2..betul ntah tidak translation aku tu..Anyway..Dokumentari ni mengisahkan perkara2 yg user biasa seperti kita patut ambil tahu..cakap banyak pon x guna..layan..zzaassss...





Aku buat dokumentari in parts la supaya senang nk loading n all..
Part 1 ni mengisahkan tentang effect virus dlm kehidupan nyata..kesan2 yg boleh diberikan oleh beberapa line coding yg dibuat oleh manusia dan disebar ke alam maya yg mana boleh memberi kesan negatif kpd manusia di alam nyata <= ayat..pergh..haha



Part 2 plak bercerita tentang individu yang korg sume kenal sebagai "hacker" atau ditranslate ke bahasa melayu sebagai pengodam. Juga diceritakan bagaimana seorg budak sekolah berumur 15 tahun bernama 'Mafiaboy' telah menyebabkan website2 terkenal spt Yahoo!, Ebay dan Dell crash dan menyebabkan kerugian berbillion USD.



Part 3 plak akan menceritakan pasal cyber crime yang berlaku diserata dunia seperti identity theft dan sebagainya..tgk la sendiri ye..hehe



Part 4 pulak mengenai cyber war yang mungkin akan berlaku pada masa akan datang..


Tengok la video2 ni and semoga anda dapat manfaat drpd dokumentari ni..just sharing..=)


7 comments:

najmi^^ said...

nice^^

Kei Seichi said...

thanks bro..=)

balqis said...

wira sesawang?
pelik bunyinya. hehe :P

jd hacker?
mcm best~

Kei Seichi said...

setelah diterjemah jd la pelik..
so better stick to da original name..hehe..

mmg best..
tp kene keje kuat nk jadi hacker tu..bkn senang taw..hehe..

purpleyellow said...

mantap...leh gabung n bt video ala2 arrivals yg penuh konspirasi...chewahhh

Azza Firza said...

nice one entryy, azza sukaaaa

Kei Seichi said...

thanks azza...
rajen2 la singgah lg ye..
there's more to come..=)

Blog ini mengandungi informasi, tutorial serta tips2 dan sebagainya. Jika anda ingin membaca bacaan yang ringan dan berbentuk peribadi, sila lawat blog personal saya. Sila klik pada menu "The Other Me". Diharap anda mendapat manfaat daripada blog ini dan terima kasih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...