Monday, February 28, 2011

Laki pompuan sume same je!!!



Assalamualaikum dan salam sejahtera.

OK…korang biasa dengar x ucapan2 indah macam ni?

Laki ni sume same je! X boleh percaye!!”
“Pompuan ni sume same je! Suke sakitkan ati aku!”
“Aku x nak percaye lagi kat mane2 laki!”
“Aku fed up ngan sume pompuan!”

Indah kan ucapan2 tu? Macam nak kene baling masuk longkang je sape2 yang aku dengar cakap camtu..haha.. Aku memang tersangat2 la anti bile dengar orang cakap camtu, baek laki baek pompuan… Menyirap siot darah aku! *ade aku kesah ko menyirap ke x? sukati aku la nak cakap camtu, da bende betul!* Bende betul ke tu? Yeke? So kalau sape2 yang cakap camtu, korang jangan percaya kat mane2 pompuan or laki sepanjang idop korang, boleh? *mane boleh survive camtu bro, logik la sket…* Aik? Aku pulak yang kene logik? Sape yang melafazkan kate2 indah tu sekarang? Ko ke aku? HAAAAHH???
Meh sini bace kat bawah ni..biar aku betulkan sket pemikiran mereka2 yang suke sangat cakap camtu… Orang kate terlajak perahu boleh di-go stan, terlajak kata padan muka hang! Hahaha..OK2..enuf2… Biasa la kite dengar lafaz2 ni dilafazkan bile seseorang laki @ pompuan tu ditipu oleh kekasih pengarang jantung hati intan payung bla bla bla bla diorang kan? Jarang kite dengar orang2 ni melafazkan camtu sebab kene tipu ngan adik kan? *ade ke?*


So ape salahnye bile diorang cakap camtu? Banyak la salahnye, sebab tu yang aku menyirap… Rase nak campak je diorang ni dalam tong sampah…haiyoooo…Reason aku mudah…hujah2 aku senang n logik la bagi aku… Yang first skali kite tengok pada pernyataan tu…”Semua lelaki @ perempuan tak boleh percaya” bermaksud semua lelaki @ perempuan, tiada yang berkecuali, tidak boleh dipercayai, betul ke? OK..camne plak ngan pernyataan ni? “Semua bola bulat” betul x? Sape kate sume bola bulat? Bola ragbi ngan American football x bulat kan? Bulu tangkis @ bola badminton x bulat kan? Ade kan belajar mase kelas matematik dulu pasal pernyataan2  sume ni? Nampak sangat la ponteng kelas kan? X taw la dok buat ape dalam toilet tu…kuat sangat melabur kot…hahaha… Dengan pernyataan tu jugak korang secara x langsung mengatakan sume lelaki ( termasuk ayah korang, adik laki, paklong, pakngah, pakcik, pak andak, pak tam, ketua kampong, imam surau, pakcik kantin, tokei kedai runcit, blab la bla and so on…) dan sume perempuan ( mak korang, adik pompuan, kakak, maklong, makngah, mak the, mak su, nenek jual sayur, makcik kantin lame, cikgu sejarah, jurujual astro, akak cun kedai basikal blab la bla and so on) adalah x boleh dipercayai… betul? Betul? Betul x aku tanye korang2 yang suke sangat cakap bende2 camni ni? Pikir la sendri, masing2 ada akal Allah bagi kan…



OK… yang lepas ni pulak nak sentuh la sket bab agama kan… Allah S.W.T menciptakan setiap manusia itu berbeza.. Tu adalah tanda kekuasaan Allah… Allah itu Maha Berkuasa dan Dia mampu menjadikan setiap seorang manusia tu berbeza… Baek dari segi rupa paras, ketinggian, warna kulit, warna rambut, bentuk muka dan sebagainye lah… Even identical twins pon akan ade perbezaan even sedikit, betul x? So sape kite nak cakap sume laki @ pompuan tu same? Kite ke yang cipta laki pompuan ni? Tak kan? So pada aku la, kalau korang cakap sume laki @ pompuan tu same, macam menidakkan kekuasaan Allah tu.. nauzubillah… isthigfar la cepat.. sesungguhnye pintu taubat itu sentiasa terbuka…

OK2…hujah yang ni senang sket la kot nak terima…haha… Yang ni anda boleh cuba sendiri kat umah ye.. Do try this at home… Korang ade x adik beradik same jantina ngan korang? Kalau korang laki, korang ade adik laki @ abang x? Kalau korang pompuan, korang ade adik pompuan @ kakak x? Kalau ade, korang amek 1 kertas and buat pemerhatian sket… ape yang korang ade persamaan and ape perbezaan sesame korang… Tak yah la wat interview ke pape, just observe je sket2…contoh : korang suke makan pedas, die x suke makan pedas…korang malas buat kerja, die rajen sket dari korang…  Korang suke tengok cite Hindustan, die pon same gak..korang suke maen basikal, die suke maen netball… So nampak x? Mak ayah korang same, but still korang ngan adik @ abg @ akak korang berbeza… So salah la bile korang cakap sume laki @ pompuan same je…kan? Bagi yang anak tunggal tu korang tengok la adik beradik orang laen ke ey…jangan la pulak suruh mak ayah korang buat adik plak untuk korang….haha…

So.. camne? Yakin dah ke x sume laki n pompuan ni same? Biasanye korang akan cakap camtu bile kene betray or kene tikam belakang or kene tipu ngan pasangan korang kan… It’s a shame really but don’t let that one person change ur view about people…Ramai lagi laki @ pompuan kat luar sane yang lagi baek dari diorang, cume mungkin korang belum jumpe lagi…so jangan tutup hati untuk menerima hanya kerana keparat tu seorang…kesian kat laki macam aku ni kalau sume pompuan pikir camtu….hahaha..promote diri la pulak…and sian la kat pompuan2 baek kat luar sane yang masih belum bertemu dengan kekasihnye kalau sume laki xnak percaye kat pompuan…So, betulkan persepsi and perkara yang lepas tu jadikan pengajaran… mungkin kehadiran die hanyalah untuk mengajar kite tentang perhubungan dan menjadikan kite lebih kuat and untuk prepare kite ke perhubungan yang akan kekal abadi…

So..ubah persepsi tu OK?

Dalam setandan pisang ade sebiji pisang busuk, korang buang sume setandan pisang tu ke? X kan? Korang buang yang x elok tu je kan? Kenapa x fikir camtu? Kenapa sebab sorang laki @ pompuan, korang nak buang sume laki @ pompuan dari idup korang? Korang ade akal kan…fikir la sendiri…

Nota kecil : Melalut la pulak aku tulis panjang2 ni…so tinggalkan komen n pandangan serta kritikan anda k..tulisan ni hanyalah ape yang aku perhatikan keadaan sekeliling aku je..mungkin ade yang betul ade yang x so pendapat anda memang dialu2 kan…aku hanyalah manusia yang tidak sempurna…

5 comments:

Myaby said...

laki pompuan sama je. ;))

hacimun said...

wahaha,kalau ada orang cakap benda camni kat sy,jeling je mata kat tempat lain sambil cakap.

'iye benor le kamu tu usinnnnnn'

Kei Seichi said...

muehehe...usin yg x benor tu...
sy benor je...wakakaka

sarah mohamad said...

sama je. laki cakap pompuan gitu. pompuan cakap laki cenggitu. teehee

Kei Seichi said...

hehe..memang betul..tp xsume pompuan n sume laki tu same kan...sebahagian je...hihi

Blog ini mengandungi informasi, tutorial serta tips2 dan sebagainya. Jika anda ingin membaca bacaan yang ringan dan berbentuk peribadi, sila lawat blog personal saya. Sila klik pada menu "The Other Me". Diharap anda mendapat manfaat daripada blog ini dan terima kasih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...