Wednesday, March 23, 2011

The Art of Parkour...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...


Korang pernah dengar tak pasal Parkour?sebutan die "Par-kor"...Ade banyak sebenarnya maksud Parkour ni tapi yang paling sesuai bagi aku ialah "the art of movement" or kalau translate ke Malay akan jadi "seni pergerakan"...Bab mane yang seni tu? Korang pernah tengok tak orang buat parkour ni? Jom tengok video ni kalau yang tak pernah tengok...







Ok..video tu adalah scene dari sebuah filem French bertajuk "District 13" or "Banlieue 13"..Kalau korang tengok movie tu memang awesome la coz dari mula sampai la abeh ade je Parkour tu...aku tengok movie ni lame da..dah takde pulak dalam hard disk aku..kalau tak buleh tengok balik...(-_-)"  Takpe la..berbalik pada topik...


"Parkour is an international discipline, sport and hobby that is best described as the art of forward motion in spite of obstacles, or to put it simply: the art of movement. Parkour's chief aim is never to move backward but instead to overcome obstacles fluidly, with strength, originality and speed."

Copy paste je yang tu..hehe..Parkour diasaskan oleh David Belle yang juga merupakan sorang stuntman dan pelakon.. Beliau pernah menjalani latihan tentera (French Navy), memanjat, gimnastik, dan juga latihan seni mempertahankan diri...Parkour yang diasaskan beliau banyak dipengaruhi oleh minat die pada filem seni mempertahankan diri terutamanya filem lakonan Bruce Lee..Selain tu, Parkour jugak dipengaruhi oleh scene2 "escape and pursuit" macam dalam video yang ditunjukkan kat atas tu...

Ni lah David Belle
Bukan senang kalau nak buat Parkour ni..bukan macam makan kacang or goreng telur taw...Mereka yang buat Parkour ni dipanggil "traceurs" bagi lelaki dan "traceuses" bagi wanita...Mereka perlu ade athletic ability yang tinggi dan perlu menjalani latihan yang ketat..korang jugak kena ada speed, strength, agility...macam jugak martial arts yang lain, takkan dapat buat dengan baik kalau takde training kan? So kalau ade yang berminat nak try Parkour ni, do not try it at home..Cari la pusat training Parkour, kat Malaysia aku tak tau la ade ke tak..kalau ade pon mungkin kat area KL la kot...

Jom tengok basic pergerakan dalam Parkour...


So..bagi korang best tak Parkour ni? Jom la start training dari skarang..train body strength and speed and agility dulu pastu baru training moves die...hehe...

Akhir kata :
Selamat Ber-Parkour!(^_^)V


Sumber : http://adventure.howstuffworks.com/outdoor-activities/urban-sports/parkour.htm

4 comments:

Abang Zam said...

aku boleh buat 1 je..lompat dari longkang ke longkang yg lain..awesome!

Ruby said...

cool gila....

Diary oF Mine said...

xtrasa nak terai kaa?? hehehe... cem ssh ja bnda ni... aish...

Kei Seichi said...

diary of mine : hehe..nak gak try..tp xde sape nak ajar...=P

Blog ini mengandungi informasi, tutorial serta tips2 dan sebagainya. Jika anda ingin membaca bacaan yang ringan dan berbentuk peribadi, sila lawat blog personal saya. Sila klik pada menu "The Other Me". Diharap anda mendapat manfaat daripada blog ini dan terima kasih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...