Tuesday, March 15, 2011

Screen Lappy Sudah Rosak!!!

Assalamulaikum dan salam sejahtera...

Screen lappy aku da rosak!!!HAIYOOOO!!!!Screen lappy aku jadi macam ni!!!

Klik untuk tumbesaran
Nampak tak ape dah jadi? Nak tau ape masalah die? Masalah yang dihadapi oleh screen lappy aku ni ialah die ade masalah dengan refresh rate die iaitu die amek mase untuk display sebarang perubahan yang berlaku pada screen tu... Misal kata korang bukak lappy biasa dalam 1-2 minit terus terpapar kan kat skrin tu? Pastu kalau gerak2 mouse die nanti pointer tu pon gerak kan? Tapi skrin lappy aku ni, kalau on je lappy tu akan amek mase yang lame untuk die display kat skrin...Pastu kalau gerakkan mouse, mule2 kite macam nampak pointer die tak bergerak, pastu lame2 pointer tu akan hilang dan bergerak mengalahkan perlahannye kure2 berjalan...




So..ape penyelesaian yang aku buat? Ni setakat quick fix yang dapat aku buat sebab nak hantar kedai or beli monitor baru akan amek masa dan gune duit..and aku takde fulus... So..penyelesaian die aku gune monitor kat bawah ni...

Monitor zaman sebelum masihi
Nampak tak monitor "baru" aku? Aku cuba gune monitor zaman sebelum masihi yang ade dalam rumah tu... Nasib baik boleh guna lagi monitor tu...Nampak tak paparan kat skrin kat atas tu ngan skrin yang ni? Beza kan? Padahal dua2 skrin tu memaparkan bende yang same iaitu Control Panel tu...*Memang la beza...skrin atas tu kan dah rosak...* So..sementara ni aku akan guna la skrin zaman sebelum masihi ni sementara nak korek mane2 lubang duit nak beli monitor baru... Aku dah agak dah akan jadi camni sebab ade simptom2 die beberapa hari lepas...Dan akhirnye hari ni jadilah die... Nasib baik rosak time tak guna lappy untuk benda2 penting... Alhamdulillah...mungkin ade hikmahnye... So sementara ni guna je la skrin yang ni...asalkan nampak mane hala tuju aku dalam dunia maya ni..hehe...

Ni lah "work station" aku sekarang ni...
Tapi..agak pening sket la gune monitor ni sebab die terlalu kedepan...monitor ni bukan flat screen macam monitor2 zaman selepas masihi ni...da kate kan monitor aku gune ni sebelum masihi punye...hehe... Ready je la panadol 1 kotak..pening je telan...haha...serius giler dah kalau sampai camtu...
And monitor ni jugak kabur and tak sharp...monitor lame kan..so kadang2 memang tak nampak pape pon kat screen ni...sedih betol...tak pe la.. sabor je la yeop...

OK la..tu je la untuk kali ni...

P/S : screen rosak pon boleh lagi buat entry...hahaha..hard core da ni...

52 comments:

cik ayin said...

dulu ye guna monitor sebelum masihi tu..aritu rosak..skrg pakai yang leper

Kei Seichi said...

hihi...terbalik da kite ni..sy gune yg leper tapi balik ke monitor lame...sedey tol...=(

Violet Blue said...

sian monitor tuh..
dah berbakti kat tuan die pon kene kutuk lagi..
haha~

Eqmal said...

xpe2 sya tolong klik iklan anda,,

Kei Seichi said...

violet blue : hehe..skrin sebelum masihi tu dok kat umah je..tak gune pon...sekarang ni baru nak gune...skrin lappy tu yang banyak berjasa...hehe..

eqmal :hehe..thanks..

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

Kat opis saya guna je lagi monitor sebelum masihi ni.. Huhuhu..

Kei Seichi said...

yeke...ade lg ey opis gune monitor ni..ingatkan sume da tuka yang flat tu...hehe

Nailofarhazirah said...

acer kan?
masalah biasa..
pnah pg plaza low yatt n plaza imbi tnye top ranking lappy yg rosak.. mmg acer.. skrin jela. yg lain, so far ok..

Kei Seichi said...

owh..yeke...
tapi lappy ni kuat la jugak...3taun setengah pakai, baru ni rosak yg serius...rosak2 bese blh repair sendri...hehe...

misza said...

xpe. asal boleh guna. kat umah baru je tukar monitor leper, tu pun sebab monitor gemuk rosak. kalau tak rosak memang tak beli baru. tak nak membazir. hehehe...

Kei Seichi said...

hehe...betul2...
watpe nak beli baru kalau yang lame still boleh gune...hehe

GadisGula-gula said...

eee~ menakut kan!!! bwak g servis r~

Kei Seichi said...

hehe...menakutkan kan?
macam ade bende nak keluar dari skrin tu...hehehe

miss Fyqa said...

cam na leh jadik cam tue?
hee~

zuhanismohamed said...

waa..pelik nye..nape jadi mcm tu eh..tak tahu gak ni..

Kei Seichi said...

miss Fyqa & zulhanismohamed :
erm..tu la pasal..saya pon tak tahu gak nape jadi camtu...mungkin dah sampai mase die kot...hehe

AfiQ said...

sabar beb sabar,, hehehe,, nanti fix la lappy tuh... =)

Kei Seichi said...

AfiQ : hehe..aku cool je bro..xde hal la...

kakyong said...

5-6 tahun dulu kakyong pun guna PC lama tu... hahahha...

memang tensi kalo skrin monitor rosak... lebih baik beli baru @ beli netbook jer drp spend ratus2 utk repair skrin lappy tu... dulu kakyong guna Acer.. melayang rm650 utk repiar.. bertahan bbrp bulan jer.. huhuuu.. x sampai 6 bulan pun.. tensi .. last2 korek la duit yg ada beli lappy lain...

Adzriel AB said...

ha..ha.. jgn putus asa. monitor lama tu jugak yg jadi backup..

Miss Tira said...

Bersyukurlah masih ada komputer lain lagi. Ada sesetengah kalau lappy dah rosak terus tersadai tak tau nak buat apa lagi dah.. :)

Kei Seichi said...

kakyong : hehe..setakat ni lappy ok lagi cuma skrin je rosak...duit pon takde nak repai,gune je la monitor lame..sy xminat netbook sebab capacity die rendah..student IT cam sy ni memang susah klu pkai netbook...

adzriel : hehe..taw xpe..barang lame lagi bagos..brape tahun da monitor ni still boleh pkai..mgkn sbb monitor pc kan...

miss tira : hehe..antar je kitar semula or bagi kat bengkel orang blajar repair komputer...buleh jugak diorang gune utk blaja...hehe

saya YANA said...

laptop ni penh ptah scren.. da btolkan..masih bole guna.. tapi senang goyg2 lak kepala die tuh.. hhaaha...

Kei Seichi said...

patah?maen karate ke pe?hehe...gurau je...
hehe..jangan paler kite ikot goyang skali suda...

Ir Bachik said...

datang singgah blk..aiyo..mahal screen tuh...

jom bace entry hangit hari ni...
http://mohdiqbalmubin.blogspot.com/2011/03/kereta-baru-peronda-polis-pdrmmeletop.html

puanbee said...

nasib jugak lah pandai sambung sana..sambung sini kalo akk langsung lah tk sambung apa-apa...hantar kedai lah dia...

Kei Seichi said...

ir bachik : hak3...taw xpe..memang mahal...

puanbee : taw sikit2 je pon kak...berkat blaja kat Uni dulu...hehe

Lieynanilaz said...

saya datang singgah....ha3...seb baik pandai repair sendirik...jimat dah tuhh..

Abang Zam said...

hoho..abang ada 1 monitor abad ke 7..still kickin..
memang hardcore kau boleh buat entry

MIMIE AIZA said...

jum lah beli baruuuuu
:p

Kei Seichi said...

Lieynanilaz : hehe..quick fix je ni...sementara nak beli or repair skrin tu...

abang zam : haha..monitor lame memang tahan weyh...

mimie aiza : takde fulus la..hehe..kalau ade yang nak menghulur buleh je...=P

('',)kapie_art'sLover('',) said...

hai3.. singgah kejap n follow.. follower ke-305 awak.. :) thanks dah singgah blog saye ok.. :)

chocochoky said...

wow ! ganasnye.. :)

micky eyqa said...

screen sy pon rosak siap bley goyang sekali

saya tag kamoo

http://eyqaatiqah.blogspot.com/2011/03/contest-photoshoot-percuma-bernilai.html

Kei Seichi said...

kapie : thanks follow..=)

chocochoky : hehe...taw xpe...=P

Kei Seichi said...

micky eyqa : hehe..same la ngan skrin sy tu...aiyooo..kene tag la pulak...usha la kejap..

wawa azam said...

xpe..sabar jela wat mse ni ek..de hikmah tuh..usaha tangga kejayaan :)

anyway wawa ank selangor menjengah sini :)

Qamarul said...

oit apesal monitor kou besar sgt!!.. apebenda yg besar sgt blkg monitor tue!!..ha3 wat2 tak kenal lak monior dulu2

tula kou duk hentam2 je monitor lapptop kou..
die mintak nak beli baru latue.. ha3

dean said...

ok pew monitor sblm masihi tuh,,
xde yg lme..skrg xkn ade taw..haa

cik sakura said...

takutnya..mcm tu skali rupa screen..

HATYCIKNUURUL said...

weeee,sy prnh jd cmtu dlu,lg parah,.skrin lappy trus jd mate putih je,hadoss,.xnmpak pape!..pas rpair dlm 50 hengget,.skang dh oke,alhmdlillah,.tp die mereng bab bright die,.trlalu cerah!smpai muke yg ala-ala Jlo ni jd cam Diana Danielle le plk,.kah3,..xpela ye,gune skrin sblm masihi tu pon oke gak,.dr xde lgsung,.kn?,.

wee,hrp maklom,pjg kmen ni bley buat entri,kih3,.nk ckp,bru ni la jmpe kt komen sgmen abg ben tuh,.

erm,salam perkenalan,.haha,.

ct N honey said...

nasib baik ada yg lama,kalau tak lagi haru,....

c-tea said...

wah..kesiannya..sebaiklah ade penyelesaian singkat..kalau tak...hadeh..sadis

Miss Ran said...

sile anta klinik ye..singgh jguk org mlake

Teenager Housemaid said...

itu maknanya kena beli yang baru..hoho~

ummi said...

beli baru yer... he3.. salam kenal drpd org perak pulak. thanx ye sbb sudi merayap ke blog kita... :)

Kak Sam said...

tq sudi singgah di myhomework. sowi lambat tiket kapal terbang habis. Lappy tu habaq dia dah penat. So paham2 je le.

NURUL NADIAH MAMAT said...

mabalas kunjungan.... :)
kalo lappy dah rosak memang sakit....huhu...

NURUL NADIAH MAMAT said...

mabalas kunjungan.... :)
kalo lappy dah rosak memang sakit....huhu...

Siti Nurul Ain said...

balas kunjungan kat sini ~~

hurm... saya punya kawan rapat baru jer terpaksa berhabis duet nak bayau laptop dia.. masalah skrin dia kelip-kelip lah..

haiyo...600 wooo....skunk hari2 makan megi jer..kecian2...

padlie said...

haha lappy dah berubah jadi cpu unit..

nasib baik ada monitor...

Fatin Sakura said...

ni ha nak cerita , Sakura punye laptop ade 2 , komputer ade 3...dalam 5 mende ada satu jer bleh guna..=laptop...huhu.
laptop rosak sebb screen pastu x tahan beli laptop baru...(tu pun dah guna monitor komputer )
komputer pertama rosak sbb kena sambar kilat, komputer kedua x rosak tp dirosakkan..hadoiii..komputer ketiga..kene pinjam...

Blog ini mengandungi informasi, tutorial serta tips2 dan sebagainya. Jika anda ingin membaca bacaan yang ringan dan berbentuk peribadi, sila lawat blog personal saya. Sila klik pada menu "The Other Me". Diharap anda mendapat manfaat daripada blog ini dan terima kasih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...