Tuesday, April 26, 2011

Kenapa?Nasi Lemak tu tak bersalah pon…

Assalamualaikum dan salam sejahtera…

Hari ni aku bace paper Berita Harian. For your information, aku ni jarang sangat bace paper even yang online pon. Disebabkan aku kena teman nenek aku pegi hospital and die bagi duit beli paper, so aku pon beli la paper and bace… Back to the topic, muke depan paper tu ade berita pasal “15 jenis makanan yang dilarang jual di kantin sekolah”  and among other news macam “Lelaki Y”… Malas nak cerita pasal benda tu..tak amek kesah pon..haha…

So..ape die 15 makanan yang dilarang jual tu? Pada sape yang tak baca paper, ni la senarai makanan2 tersebut. Mi segera, gula-gula dan coklat, konfeksi ais dan aiskrim, makanan yang mengandungi perisa dan pewarna tiruan, makanan diproses seperti burger, hotdog dan nuget, makanan jajan mengandungi permainan seperti cincin, gincu, gambar dan belon, semua jenis makanan yang disertakan permainan seperti cincin, gambar, belon dan lain2, jeruk masam, manis, basah atau kering, asam masin, mangga dan kulit limau, makanan luput tarikh, minuman beralkhohol, teh dan kopi dan akhir sekali, minuman berkarbonat.In a word, semua yang dilarang jual is JUNK!



OK..so…aku paham la makanan2 yang lain tu but why makanan yang mengandungi permainan seperti cincin, gincu dan belon? That’s hilarious! I mean, cincin? gincu? Come on la… and then makanan luput tarikh and minuman beralkhohol? Does that means sebelum ni kat sekolah ade jual bende2 ni? No wonder la budak2 sekolah sekarang ni macam *&^$^%*% sebab kat kantin jual alkhohol.. Hahaha..That should already be banned rite? Why ban it again? Seems ridiculous… And then, even kat sekolah tak jual bende2 ni, kat luar pagar sekolah berderet pakcik2 or makcik2 setup kedai nak jual bende2 tu..So macam pointless je?

Pastu penjualan nasi lemak pulak kena dihadkan kepada 2 kali seminggu sahaja… Again, what’s the point? Those kids boleh je beli nasi lemak kat luar… Kedai makan yang jual nasi lemak tu seluas mata memandang… Same je dengan semua junk food yang dilarang jual tu, boleh je beli kat luar… Even kat rumah pon ade jeruk berbalang2 kat dapor… Minuman berkarbonat tu tak payah cerita la..bukak je aisbox tu melimpah2 keluar air gas…haha…

Nasi lemak..sedap je tengok kan?
Nasi Lemak..nampak sedap kan?
                                

Pada pendapat aku la dan aku rase mungkin la..mungkin ramai yang akan bversetuju…sapa setuju angkat tangan macam saya…haha… Ok..enuf.. Pada pendapat aku la, its not the food sold in school canteen yang kita kena tengok, or at least bukan tu saje yang kita kena tengok.. It’s the eating habits and the lifestyle of Malaysians yang sebenarnye kita kena ubah… Tapi fokus larangan menjual ni adalah untuk mengatasi masalah obesiti dikalangan kanak2 kan? So…yang sepatutnya amek peranan utama ialah of coz la ibu bapa sendiri… Everything begins at home rite? Kalau parents amalkan pemakanan sihat, mungkin tak anak2 akan obes? Kemungkinan tu rendah la sebab parents yang akan sediakan makanan kat rumah untuk anak2.. So kalau kat rumah anak2 diajar makan secara sihat, seisi rumah akan sihat… Amalkan jugak exercise at least 3 kali seminggu, 20 minit setiap sesi… Just to keep ur body going…

So u guys nampak tak? It’s the LIFESTYLE and HABITS yang kena ubah… Malaysia ni memang kaya dengan macam2 makanan… Seluas mata memandang ade je makanan kat mana2… Orang kat Malaysia ni mati sebab banyak sangat makan sedangkan ade kat negara2 lain yang rakyatnya mati sebab tak cukup makan..So fikir2 kan la…

Mungkin la larangan ni just 1st step untuk mewujudkan rakyat yang sihat but please la…please la…mana2 pihak yang terlibat tolong la kaji balik bende2 ni sebelum dilaksanakan…The point is, do something that really matters, not many things that “somewhat” matters, u know what I’m sayin? Its not only the food in the canteen that makes the children obese, it’s the lifestyle and habits. That is what we need to change…

U want ur kids to be like this?
Do u want our future be like this?
                             
So..wake up people and do what really matters… For the sake of out children and our future…

P/S : Entry agak panjang..merapu je lebih kot? Owh..entry ini adalah cubaan pertama menulis menggunakan Windows Live Writer…tak arif sangat lagi tentang fungsi2 die but its kinda cool…
*Kemudian di edit sedikit kat blogger punye post ni...

17 comments:

Nzyrahun said...

aku sokong,
aku rasa mcm wasting kdg2 kerajaan buat mcm ni -_-

Nasib baiklah masa zaman aku dah lepas,kalau tak tak leh beli jajan dah,mcm mana aku nak hidup hehehe

Kei Seichi said...

nzyrahun:haha...aku dulu suke gile kopok yang ring tu..ape ntah name die...
pastu aiskrim 20sen tu takleh kalau tak beli...haha

dean said...

maybe dorang nk latih dak2 nih amalkan pemakanan yang sihat disekolah..

think postive yaw..

peace~

Kei Seichi said...

dean : yup..maybe..tapi bagi aku diorang kena tgk bende ni secara lebih luas..bukan kat skolah je..kan?
thanks 4 ur opinion... ^^

mama said...

kat gomen hari-hari nasi lemak...hahaha

Kei Seichi said...

mama : hahahahaha...iye?ni konsprasi ni...haha..

aNiss :):) said...

adesshhh.. kesian budak2 tak boleh makan nasi lemak kat kantin... tapi macam lah mereka tak boleh beli kat luar... atau pun bawa bekal dari rumah.. kan??? hehehe =)

mujur aniss dah lepas zaman sekolah,kalau tak, dah lame mogok tak nak perg sekolah =P

fyna said...

cian budak skola skrg..

Nadhirah-chan said...

ecececeh encik dah tukar profesion jadi penasihat diet ke kehkehkeh . huhu nasib baik la sekolah saya tak jual nasik lemak , kalau tak memang dah lama gi mogok lapar 6 jam depan bangunan gov . muehehehe ~

Dayana Aj said...

yeah..perbahasan 4 penjuru dlm kls pasal topik ni smlm. padahal cikgu minx pendapat je..ngeh2 !!

Kei Seichi said...

aniss : hehe..betul tu..nasi lemak kat luar rasenye lagi sedap dari kat sekolah..haha..wah..sampai mogok gitu..=P

fyna : cian la jugak...hehe...

nadhirah : haha..cuba tukar profession la pulak...mogok depan bangunan gomen?bawak nasik lemak skali makan kat situ...haha.. =P

dayana : ahaks..isu panas mesti kena bahas..hehe..

Cik Peanut said...

mujurlah bukan dak sekolah dah, leh makan nasik lemak lagi. heee

mama zakuan said...

nasi lemak best...

kakchik@ella said...

pd kc kn, makanan tu tk bersalah. yg salah org yg 'over' mkn smpai ternaik beratnya dan jdi obersiti. hihi

Kei Seichi said...

cik peanut: hehe..taw xpe.. =P

mama zakuan: nasi lemak memang best..^^

kakchik: hehe..betul tu kc..makan la pape pon asal jangan over..betul x?

**::CIKNUURUL::** said...

setuju,..klu nak judge by foods sold kt school,kt tmpt lain tu pon berlmbak jual bnde2 yg mnybabkn bdk2 obese,.sbb bkn tetiap hri diorg mkn nsi lemak kn,ade tu plak,xsmpat pon nk g kntin,.bnde ni xbley nk slhkn satu phak je,msing2 kne amik tggungjwb tu,.bkn tkat pgang je,tp kne brtndak dn fkr sebaik mgkin dmi mse depan ank bgse,.huiss,pnjg lebor mmbebel pg ni,.haha,.

Kei Seichi said...

ciknurul : betul tu...pendapat yang bernas...^^
takpe pagi2 membebel yang bermanfaat...hehe

Blog ini mengandungi informasi, tutorial serta tips2 dan sebagainya. Jika anda ingin membaca bacaan yang ringan dan berbentuk peribadi, sila lawat blog personal saya. Sila klik pada menu "The Other Me". Diharap anda mendapat manfaat daripada blog ini dan terima kasih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...