Sunday, April 24, 2011

Carpal Tunnel Syndrome - Para blogger kena ambil tahu...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari ni nak kongsi sikit dengan korang semua pasal satu penyakit. Penyakit ni dikenali sebagai Carpal Tunnel Syndrome (CTS). Apakah CTS ni?

"Carpal tunnel syndrome is pressure on the median nerve -- the nerve in the wrist that supplies feeling and movement to parts of the hand. It can lead to numbness, tingling, weakness, or muscle damage in the hand and fingers."


So...apakah yang menyebabkan CTS ni? CTS biasa disebabkan oleh pergerakan yang berulangan (repetitive motions) pada tangan dan pergelangan tangan. Aktiviti biasa yang kita lakukan yang melibatkan tangan dan pergerakan tangan ialah menaip menggunakan keyboard kan? CTS banyak berlaku pada mereka yang menggunakan keyboard untuk menaip dengan banyak, so para blogger yang gemar sangat menaip kat blog tu kena la berjaga2 ok?


Selain tu, aktiviti lain yang menyumbang pada CTS ialah:
  • Menjahit
  • Memandu
  • Melukis
  • Menulis
  • Penggunaan alatan (biasanya alatan tangan dan alatan yang bergegar(vibrate))
  • Sukan seperti racquetball atau handball
  • Bermain alatan muzik
Adakah ini bermakna kita tak boleh buat aktiviti2 ni? Tidak..cuma kita perlu lebih berhati2 dan orang kata jangan overdo it la kan..Biasa berlaku pada mereka2 yang berumur 30 hingga 60 tahun dan lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki...Masalah lain dari segi medical yang juga menyumbang pada CTS ialah...(malas nak translate, medical stuff kan..nanti salah tafsir pulak..)
  • Bone fractures and arthritis of the wrist
  • Acromegaly
  • Diabetes
  • Alcoholism
  • Hypothyroidism
  • Kidney failure and dialysis
  • Menopause, premenstrual syndrome (PMS), and pregnancy
  • Infections
  • Obesity
  • Rheumatoid arthritis, systemic lupus erythematosus (SLE), and scleroderma
Symptoms
  • Numbness or tingling in the thumb and next two or three fingers of one or both hands
  • Numbness or tingling of the palm of the hand
  • Pain extending to the elbow
  • Pain in wrist or hand in one or both hands
  • Problems with fine finger movements (coordination) in one or both hands
  • Wasting away of the muscle under the thumb (in advanced or long-term cases)
  • Weak grip or difficulty carrying bags (a common complaint)
  • Weakness in one or both hands




Scary stuff, rite?

Rawatan
Anda boleh memakai 'splint' pada waktu malam untuk beberapa minggu. Kalau tak elok juga, cuba pakai pada waktu siang dan malam. Elakkan tidur menindih pada tangan anda. 'Hot and cold treatment' juga boleh digunakan. Tuam menggunakan ais dan air panas berselang seli setiap 20 minit.
ini ialah splint

ni pon splint gak
Ubah keadaan tempat kerja anda yang mana anda selalu menggunakan keyboard untuk menaip.
  • Gunakan keyboard yang lebih selesa dan tidak membebankan tangan untuk menaip. Juga gunakan mouse yang lebih selesa dan alas yang lebih lembut, serta gunakan keyboard drawers supaya anda boleh menaip lebih selesa.
  • Ubah posisi menaip anda kepada yang lebih baik dan lebih selesa serta dapat mengurangkan tekanan pada tangan dan juga tekanan pada diri. 
  • Ambil rehat daripada aktiviti anda dan buat stretching pada tangan. Jangan menaip tanpa henti kerana mungkin anda tidak rasa kesannya sekarang, tapi nanti kalau dah kena, jangan menangis..hehe... Orang kata lebih baik cegah dari berubat kan?
Ubat2 yang boleh diambil ialah seperti ibuprofen, naproxen dan Corticosteroid injections. 
Pembedahan juga merupakan salah satu pilihan, Kebanyakan pembedahan berjaya mengubati masalah ini. 
Apa2 pon, sila rujuk doktor anda jika anda mengalami simptom2 yang disebut. Saya bukanlah doktor, cuma ingin berkongsi ilmu.  

So..daripada entry ni diharap agar anda semua dapat sedikit ilmu dan akan mengambil langkah berjaga2.. Mungkin sekarang anda tak rasa kesannya tapi jika anda tak ambil langkah berjaga2, mungkin satu hari nanti anda akan rasa.. Prevention is better than cure, betul tak?

So..happy blogging and safe blogging!
*ihsan gambar adalah dari mr.Google...


10 comments:

shandye. said...

selalu je rasa sengal2 n kebas2 klu dh tekun gle ngadap photoshop. maklumla... tgh khusyuk buat design katanya. hahaha...

bebaru ni pun one of my lecturer ada sembang pasal carpal tunnel syndrome ni. so yeh... kena hati2 la. tangan sendiri kot. huhu...

lelaki [tanpa] emosi

Kei Seichi said...

shandye : hehe..betul tu..biasa la kalau da khusyuk sangat sampai tak ingat bende lain..aku biasa buat programming sampai lenguh tangan tu...kena la jage2 kan..tangan kite jugak...

ayie said...

hmm sangat2 menarik ilmu ni thanks for share.. so pada yg dok menaip terutama kerani.. kene baca ni blog..hehe

NURUL NADIAH MAMAT said...

nice info Kei....
mcm tkt je bila tgk gmbr kat atas tue....hii...........

Kei Seichi said...

ayie : hehe..kongsi2 la ngan member2..bende baik kite kongsi same2...

nurul nadiah : taw xpe..scary kan?

hitammanis said...

macam tu ker? patut la tgn akak kebas2 lepas blogwalking berjam2.

jejak balas di sini, dah ikut mr. seichi....

Enadri said...

dah lama x melawat blog awk nie.. hehe.. so, ari ni sy tlah me'rajen'kn diri utk menjenguk mr 'geek'.. >_<
btw, thanx 4 the info.. amat bguna utk org2 mcm sy, awk dll..

Kei Seichi said...

hitammanis : kena jage2 la ye kak..tangan sendiri jugak kan...
thanks follow..^_^

enadri : hehe..baru nak rajen ey...bz keje la tu kan?entry ni pon awk gak bagi idea..hehe.. ^_^

Idah said...

cts tu akan menyebabkan tangan kita akan jadi lumpuh ke....sbb akan mmg byk menaip kalu kat ofis...

Kei Seichi said...

idah: lumpuh tu mungkin kes2 yang serius la kot...tapi kena berhati2 la..cuba cari panduan menaip dengan betul,selamat dan selesa...

Blog ini mengandungi informasi, tutorial serta tips2 dan sebagainya. Jika anda ingin membaca bacaan yang ringan dan berbentuk peribadi, sila lawat blog personal saya. Sila klik pada menu "The Other Me". Diharap anda mendapat manfaat daripada blog ini dan terima kasih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...