Monday, May 30, 2011

Panduan untuk bermain game online

Assalamulaikum dan salam sejahtera...

Pernah tak korang main game online macam World of Warcraft dan sebagainye? Biasa kalau kita main game online, kita akan main dengan pemain2 dari serata dunia. Kat situ jugak kita akan boleh chatting dan berborak dengan pemain2 lain...

Tapi kadang2 kita tak tahu apa yang ditaip disebabkan mereka dah develop satu bahasa atau glosari perkataan yang hanya biasa digunakan oleh mereka2 yang selalu bermain permainan online.. So harini aku nak share dengan korang beberapa tatabahasa atau perkataan yang digunakan oleh mereka didalam permainan online supaya korang tak jadi pelik bila nak main game online ni...






Di bawah ni adalah senarai2 berkaitan tatabahasa yang digunakan oleh pemain2 game online...


  • Newb (newbie) - pemain baru, orang yang baru menceburi permainan online
  • Noob - dweeb, lame, nerd.
  • Dood - Dude.
  • Toon - Pendek bagi "cartoon". Biasanya merujuk pada karekter game tersebut
  • AA - Alternate Abilities
  • NP - No problem. Biasa digunakan kalau kita buat silap dan kita minta maaf, kemudian dia akan balas "NP- No problem". Juga boleh digunakan jika ada player lain yang tolong, then kita ucap "Thank you" then die akan balas "NP".
  • XP - Experience Points. Point yang akan kita dapat untuk kita naik level menjadi lebih kuat.
  • Alt - Alternate Character. Character yang kita buat selain yang utama, character ke dua dan seterusnya.
  • LFG - "looking for group". 
  • RTM / RTFM - "Read the manual / Read the f***ing manual" -Biasa digunakan kalau bengang dengan newbs yang tak tahu pape pastu asyek tanye je...haha
  • WTB / WTS / WTT - "Want to buy / Want to sell / Want to trade". Biasa digunakan kalau nak berurusan dengan player lain seperti nak beli senjata atau perisai dan sebagainye. Contoh, "WTS Demon Axe 500000G" bermaksud kita nak jual "Demon Axe" dengan harga 500000G <--ikut matawang game tersebut.
  • RL - Real Life
  • RPG - Role Playing Game
  • MMORPG - Massive Multi-player Online Role Playing Game.
  • LOL - laughing out loud
  • KIK - LOL yang disalah taip
  • ROFL - Rolling on the floor laughing
  • LMFAO - Laughing My F***ing Ass Off
  • ROFLMAO - Rolling on the floor laughing my ass off.
  • FTW - For the win
  • Gratz! / grats! / gratzzzz! - Congratulations
  • WTG - Way to go!
  • PWN / PWNED - Biasa digunakan bila kita dapat kalahkan player lain. "I PWNED U!" instead of "I OWNED U!"
  • WTF? - What the F*** - Biasa digunakan bila dalam keadaan terkejut. Contoh, kita dibunuh tanpa sedar oleh player lain atau lawan dengan rasaksa yang sangat kuat, so kita cakap la WTF?
  • OMG - Oh My Goodness!, Oh My God!, Oh My Gosh! - melambangkan perasaan terkejut
  • "?" - What are you talking about?
  • "???" - What is that suppose to mean?
  • "?????" - Who do you think you are?
  • STFU - Shut the f*** up!
  • JK - Just kidding
  • IAMF - It's all my fault
  • BRB - Be right back
  • AFK - Away from keyboard
  • ATM - At the moment
  • BTW - By the way
  • TTYL - talk to you later
  • TYT - take your time
  • NVM - never mind
  • TY - Thank you
  • WB - welcome back
  • NP - No problem
  • TYVM - thank you very much
  • BBL - be back later
  • PvP - player versus player
  • PC / NPC - Player/playable character - Non-player/non-playable character
  • Lag - Bermaksud slow, bergantung pada sambungan internet atau PC. Biasanya digunakan kalau character kita dalam game tu menjadi slow.
  • DC / LC / LD - Disconnected from server / lost connection / link dead


So..berikut adalah sedikit sebanyak vocabulary yang boleh korang gunakan kalau nak bermain game online.


Have fun playing!



2 comments:

Freaky said...

jangan kan game online. game biasa pon x main. huhu

Bukti Lelaki itu Rumit

Kei Seichi said...

freaky: haha..aku pon main kejap2 je..

Blog ini mengandungi informasi, tutorial serta tips2 dan sebagainya. Jika anda ingin membaca bacaan yang ringan dan berbentuk peribadi, sila lawat blog personal saya. Sila klik pada menu "The Other Me". Diharap anda mendapat manfaat daripada blog ini dan terima kasih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...