Thursday, June 16, 2011

Password anda cukup kuat?

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Activiti hacking sekarang ni makin banyak berlaku lagi-lagi dengan kes hacker Anonymous yang terbaru ni. Juga aktiviti hacking page di Facebook dan blog. Salah satu penyebab berlakunya hacking ni ialah kerana password yang digunakan oleh mangsa itu mudah diteka atau mudah dikesan.



Berikut ialah antara cara-cara yang boleh digunakan untuk menjadikan akaun anda lebih selamat.


  • Gunakan gabungan antara huruf kecil, huruf besar dan nombor dalam password anda. 
  • Jangan gunakan password yang sama untuk dua atau lebih akaun.
  • Jangan beritahu sesiapa mengenai password anda.
  • Jangan simpan password anda didalam komputer samada save pada browser atau dalam dokumen di dalam komputer.
  • Tukar password anda sekali-sekala.
  • Jangan gunakan perkara peribadi sebagai password anda seperti nama suami/isteri, tarikh lahir, tarikh perkahwinan dan sebagainya
  • Jika anda online ditempat awam atau yang mempunyai Internet secara percuma, jangan masuk ke akaun anda yang memerlukan anda memasukkan password dan username
  • Jangan gunakan password yang sama dengan username anda
  • Selalu clear cookies pada browser anda




Ini adalah beberapa tips mudah untuk membantu anda melindungi keselamatan password anda. Harap dapat diambil pengajaran.


11 comments:

aque said...

terime kasih.. sangat banyak membantu :)

dreamygirl said...

thanq!tapi saya selalu gune password yang sama untk kebanykan akaun..senang ingt.. :-)

Kei Seichi said...

aque: sama2.. =)

dreamygirl: memang senang ingat, tapi senang jugak orang nak tahu..kan?

zarulfarhana said...

thanks info

Alinkiwi said...

thnx for the info,..=)

Nadhirah-chan said...

saya punya password main tekan2 keyboard je . macam "fkchbfeu" lepastu hafal jela . kehkehkeh lebih mesra alam . kang kalau tak ingat buat je acc baru hehehe ^^

tia @ Ini Kisah Tia said...

heheh! sudah ubah . panjang giloss . takut je lupa . Kei tolong ingatkan buley ? bhahahaa :)

Blogger/Follower Pilihan Tia - 2

Kei Seichi said...

zarulfarhana: welcome..

alinkiwi: welcome..

nadhirah-chan: haha..jenuh la asyik nak buat akaun baru je kalau lupe.. =P

tia: hehe..bagi la password tia, saya ingatkan..haha

Ash Shikano said...

gitu ea senior? kalo asyik tukar t telupe lak..tapi barang yg lame usah dikenang kan..haha

belogkiter said...

thanks for the sharing.. really help

GaRy™ said...

kalau selalu tukar password susah bro... karang terlupa lak password... masalah lagi.. hehehe...

Blog ini mengandungi informasi, tutorial serta tips2 dan sebagainya. Jika anda ingin membaca bacaan yang ringan dan berbentuk peribadi, sila lawat blog personal saya. Sila klik pada menu "The Other Me". Diharap anda mendapat manfaat daripada blog ini dan terima kasih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...