Wednesday, February 2, 2011

Malu dan sombong : Sering di salah ertikan...



Assalamualaikum...untuk entry kali ni, nak cite la sket pasal sifat malu ngan sombong ni..Kenapa kene 2 sifat ni? Kenapa x sifat bodoh ngan sombong a.k.a bodoh sombong? Mungkin laen kali la..hehe. Sering kali aku dikaitkan dengan 2 sifat ni..To Tell the truth, aku ni seorang yang pemalu..susah nak mulakan langkah pertama bila nak kenal dengan orang..baek lelaki mahupun wanita (lebih2 lagi wanita la...) Biasanye aku akan biar orang tegur aku dulu and lepas tu baru aku akan tegur die balek laen kali...Aku x sombong ok..hua3..siap bold lagi statement tu..ok2..enuf..

Relevan ke orang lelaki ni pemalu? Mungkin, mungkin x..bagi aku la..kalau wanita pemalu is normal kan? tapi lelaki pemalu? I'll let you guys figure it out samada relevan ke x lelaki ni pemalu..kalau aku of coz la aku cakap relevan sebab aku pon pemalu..confirm aku menang argument..haha.



Kenapa aku cakap aku sering dikaitkan dengan sifat sombong ni padahal sebenarnye aku ni pemalu? Situasi : ade member ajak keluar and die ajak a few of kawan2 die yang aku x pernah jumpe..then kitorg maen bowling..(ni kisah betul taw..bukan maen2 ni..) mase tengah2 maen boling tu diorg macam senyum2 la ngan aku..aku pon senyum la balek kn..pastu aku terdengar la diorg cakap kat belakang, "Sombong la kawan ko tu..." pastu member aku dengan kuatnye cakap kat aku, "Mie,  (die panggil aku mie) budak2 ni cakap ko sombong!" Aku kalau orang cakap pape kat aku camtu aku senyum je..bukan semyum la..macam gelak kecik tapi macam senyum...pikir2 sendri la..nk illustrate pon xpandai..hehe..Pastu die pon cakap la..sebab die mmg kenal perangai aku.."Die bukan sombong..die pemalu sket..lame2 nanti ok la.." .Baek la bro..ko mmg paham aku..xyah aku nak cakap..aku kan pemalu..haha..But by the end of the day, diorg pon da ok ngan aku n aku pon da cakap2 da ngan diorg...So..key point die kat sini..Mula2 tu malu la..pastu da lame2 sket ok la..



Ok..sekarang jom kita kaji perbezaan antara dua sifat ni : Malu dan sombong


Malu ni sangat luas pengertian dia..setelah di google merata tempat..ni adalah ringkasan dari pencarian aku...
Sifat malu ini sangat luas takrifannya..Dari segi Islam adalah malu kepada Allah untuk melakukan maksiat dan kejahatan serta perkara2 yang dilarang oleh Allah. Dari pandangan masyarakat pula malu boleh dikatakan sebagai sifat seseorang yang menjaga peradaban diri serta maruah diri dan keluarga daripada perkara yang boleh memudaratkan. Ni secara ringkas la maksud malu yang dapat aku kongsi.

Sekarang kita tengok maksud sombong pulak :

Rasulullah s.a.w dalam sebuah hadisnya bersabda yang bermaksud: “Barangsiapa merasa dirinya besar, atau angkuh dalam berjalan, dia akan berjumpa dengan Allah dalam keadaan Allah murka kepadanya.” – (Hadis riwayat Muslim)


Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: “Tiga golongan yang tidak ditegur Allah, tidak disucikan, dan tidak diperhatikanNya kelak di hari kiamat, dan mendapat seksa yang pedih iaitu: orang tua yang tetap berzina, penguasa (pemimpin) yang dusta, dan fakir yang sombong.” – (Hadis riwayat Muslim)

Berikut adalah hadith2 berkaitan dengan sifat sombong..so pandai2 la sendri tafsirkan..anda semua da besar kan..hehe..hadith dicopy dari OH!ISLAM.COM. Rajen2 la jenguk oh! Islam tu ye kawan2..sekali sekala baca tazkirah dapat melembutkan hati yang keras...


So..ade paham x? Lepas ni jangan la judge orang yang senyap & x tegur kita tu sebagai sombong ye..mungkin die malu dan mahukan anda memulakan langkah pertama..


Orang yang malu itu tidak sombong dan orang yang sombong itu tidak malu...fikir2 la ye..kenal seseorang tu dulu sebelum cakap pape pasal die..do not judge a book by its cover..biasa da dengar bende ni kan?


Harap semua dapat something dari entry kali ni..Sekian...

6 comments:

Enadri said...

saya pun pemalu jugak... pun kena kata sombong by people who doesnt kno me yet..

Kei Seichi said...

@enadri
yup..yup..so true..
sering disalah ertikan...

wanie m'nJ said...

saya agak pemalu juga.tp once da knl lama,bleh da get in dgn org.masa brief nk start perkenalan mmg payah gak.dlm seminggu mgkn.istilah sombong tu mmg rmi yg ckp kat saya.tp bila dorg dah knl,dorg kata saya ni kepoh.apa kes?hahaha

Kei Seichi said...

@wanie m'nJ
hehe..biasa la tu..sy pon kalau mula2 memang malu..da lame2 kite da open up kat orang tu bnyk la bende nk cakap...or memang asl diri tu kepoh..cuma kepoh pd org tertentu je..hehe

sipenggalikubur said...

salam..
ko kalau jumpa aku konfem kita x kan bersembang sampai sudah..
sbb aku pun pemalu, nk tunggu org tegur dulu..
wakaka..

Kei Seichi said...

@sipenggalikubur
haha..biasa da aku ngan member gitu mase baru2 nk kenal...due2 x bukak mulot lgsg..tp lame2 da ok tu asyek nk borak je..hahaha

Blog ini mengandungi informasi, tutorial serta tips2 dan sebagainya. Jika anda ingin membaca bacaan yang ringan dan berbentuk peribadi, sila lawat blog personal saya. Sila klik pada menu "The Other Me". Diharap anda mendapat manfaat daripada blog ini dan terima kasih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...