Tuesday, April 5, 2011

10 sebab kenapa PC crash yang perlu anda tahu – Part 3

Assalamualaikum dan salam sejahtera…

Ini adalah sambungan daripada entry yang lepas…boleh tengok kat sini --> Part 1, Part 2

5 Fatal OE exceptions dan XVD errors

Masalah diatas biasanya disebabkan oleh masalah pada video card..Masalah ini biasanya boleh diatasi dengan mengurangkan resolusi video display..

Pergi ke : Start à Settings àControl Panel à Display à Settings

Jika skrin menjadi kaku(freeze) dan anda mengalami system lockup, ianya mungkin disebabkan oleh video card.. Pastikan tidak ada konflik pada hardware…

Pergi ke : Start à Settings à Control Panelà System à Device Manager

Jika anda mempunyai konflik pada video card, anda akan dapat melihatnya disini… Berhati2 dalam mengubah settings dan pastikan anda mencatat sebelum anda membuat sebarang perubahan, jikalau system anda menjadi lebih teruk…



6 Virus

Biasanya tanda2 pertama PC anda dijangkiti virus adalah ketidakstabilan… Sesetengah virus akan memadamkan boot sector pada hard drive anda dan membuatkan PC anda tidak boleh start…Ini adalah salah satu sebab anda perlu buat Windows start-up disk…

Pergi ke : StartàSettingsàControl Panel à Add/Remove Programs

Kemudian, cari Start Up Disk tab..Perlindungan daripada virus memerlukan pengawasan yang ketat…Pengesan virus (virus scanner) memerlukan penanda virus (virus signatures) untuk membolehkannya mengesan virus. Penanda ini biasanya disimpan dalam file DAT.. File DAT perlulah diupdate setiap minggu daripada website antivirus yang anda gunakan… Anda juga perlu selalu update software antivirus yang anda gunakan untuk memastikan PC anda sentiasa dilindungi…
Computer virus..hehe

Untuk tips yang seterusnya, kita sambung pada entry yang lain ye…Harap anda dapat manfaat daripada entry ini…

10 comments:

Abang Zam said...

ouh..aku tahu sikit-sikit..tp aku tgk kau lagi pro dalam ni..boleh aku manfaatkan..thangs dude

Izyan Masri said...

WHOAAH.INFO HEBAKKK NI :D

cikcleopatra said...

oh baru taw..bagus2..

Novelgurl said...

bNYknya konflik~ sllunya tak peduli pun..hu2..thnkss ;D

whitecappuccino said...

oh yer ker? dulu selalu juga jadi camni..

Hidayat MJ Jamalludin said...

.... as'kum, ampun lambat datang gegar... baru pas menggegar PC... haru betul la.... satu jam 3 kali crash kali yang ke 4 ..... terus saya OFF ... hahahahah!

mahfudzah said...

woahaaha! thanks for ur info

☼ r A t U ● t U r Q u o i S e ☼ said...

kalau!kalau!kalau! shift key problem nak buat camne :(

Abhamz said...

salam, info yang menarik...

Kei Seichi said...

ratu turqoise : shift key problem?keyboard rosak la kot..kene ganti keyboard baru la rasenye tu...

Blog ini mengandungi informasi, tutorial serta tips2 dan sebagainya. Jika anda ingin membaca bacaan yang ringan dan berbentuk peribadi, sila lawat blog personal saya. Sila klik pada menu "The Other Me". Diharap anda mendapat manfaat daripada blog ini dan terima kasih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...