Monday, March 14, 2011

Otot Aku Sudah Koyak!!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera...


Note : Entry ni sangat panjang...read at your own risk...hehe..

Entry kali ni nak cerita sikit pasal otot koyak... Otot aku koyak ke? Ade ke otot koyak? Sakit tak kalau otot koyak? OK..nak share sikit la ye pasal perkara ni...mule2 kite dengar cerita kat sikit ok...  Satu hari tu macam biasa aku akan blogwalking or biasa aku gune term "belogjogging" sebab aku akan bukak banyak2 blog skaligus pastu baca entry dan tinggal jejak... Ditakdirkan satu hari tu aku singgah kat satu blog ni yang ade entry yang menarik...Sila baca kat sini kalau nak taw lebih lanjut...Kat blog cik Fatin ni die buat discussion la or die wat pertanyaan pasal otot koyak dan aku tertarik nak tulis entry berkenaan perkara tu sebab aku ade sikit2 la taw pasal bende ni... OK..enuf said...jom bace kat bawah ni and same2 manfaatkan ye...


Klik untuk tumbesaran yang sehat

Mula2 kita kene paham ape tu otot or dalam bahasa omputih die panggil "muscle"... Mase aku baca kat entry cik Fatin tu ade orang yang komen jugak pasal bende ni...die cakap die takde muscle...Aku rase die salah paham la tu kot so aku pon nak cite sket la pasal muscle ni... Badan manusia terdiri dari pelbagai jenis otot dan korang boleh tengok la kat diagram kat atas tu pasal otot...Ade nye otot tu membuatkan korang boleh menggerakkan tangan, jari, kaki dan tubuh badan secara keseluruhannya...Penarikan dan penolakan otot menyebabkan kaki boleh berjalan, tangan boleh bengkok dan sebagainye... Kalau takde otot, korang macam tulang je la, tak boleh nak bergerak... even nak korek idong pon gune otot jugak taw..yang ade kat jari and tangan korang tu...kalau tak, tak boleh korang nak korek idung apatah lagi nak buat bende laen...So..da paham ape itu otot @ muscle?


So..permasalahan cik Fatin ni die tanye pasal otot koyak...Pasal otot koyak ni pada pemahaman aku ade dua bahagian...aku akan cerita sikit2 kedua2 nye ye....


Mula2 nak cerita otot koyak dalam sukan @ sports yang mana lebih ditumpukan pada mereka yang bina badan... Ahli bina badan biasanye kalau korang tengok dalam TV or kat internet ke mane2 mesti diorang ade buat senaman angkat berat kan? Di situ berlaku kekoyakan otot yang mana dalam keadaan terkawal atau dikenali dengan koyak otot Grade 1 @ Grade 2. OK..cite pasal grade2 ni ade kat bawah dan contoh keadaannye...

  • GRADE 1 STRAIN
    There is damage to individual muscle fibres (less than 5% of fibres). This is a mild strain which requires 2 to 3 weeks rest.
  • GRADE 2 STRAIN
    There is more extensive damage, with more muscle fibres involved, but the muscle is not completely ruptured. The rest period required is usually between 3 and 6 weeks.
  • GRADE 3 STRAIN
    This is a complete rupture of a muscle. In a sports person this will usually require surgery to repair the muscle. The rehabilitation time is around 3 months.

So..da paham pasal grade2 muscle strain tu? Bagus...yang bahaya adalah Grade 3 yang mana akan aku bagitaw lepas ni...Berbalik pada ahli bina badan tadi..Mereka akan buat senaman untuk bina otot2 mereka dan mereka akan rehat untuk membiarkan otot2 mereka pulih dan menjadi lebih kuat...Konsep die macam ni...Bila korang excercise dan muscle korang koyak, muscle yang koyak tadi tu akan heal dan regenerate dengan sendiri dan kemudian muscle baru akan bertambah lepas die regenerate yang koyak tadi... Kalau nak 
senang paham camni...

Penerangan lepas ni untuk pemahaman saja, bukan situasi sebenar... Misal kata sebelum korang excercise korang ade 100 biceps muscle...pastu korang exercise and 25 muscle korang koyak...lepas rest,25 muscle yang koyak tadi akan regenerate dan lepas tu akan ade penambahan 25 lagi muscle kat biceps korang..so korang sekarang ade 125 muscle which means dah bertambah...ulang lagi proses ni (exercise--> rehat) dan korang akan dapat bina muscle biceps korang...

Paham tak? Kalau korang nak kuatkan otot, exercise la..senang cerita...hehe...

Lame2 korang bina badan macam ni la hasilnye...
OK..yang lepas ni nak cerita pasal otot koyak yang serius yang membawa kecederaan..Apa simptom2 nye? Tengok kat bawah ni ok...
  • Lebam, bengkak, atau kemerah-merahan pada bahagian yang cedera
  • Otot rasa sakit semasa dalam keadaan neutral @ rehat. Contoh, kaki rasa sakit2 masa tengah tengok TV (masa sedang rehat)
  • Rasa sakit pada bahagian2 yang tertentu apabila otot atau anggota badan tersebut digunakan. Contoh, tangan rasa sakit bila nak angkat barang.
  • Rasa lemah, sengal2 atau sakit pada otot tersebut. Contoh, tangan rasa lemah dan tak bermaya lepas angkat barang berat.
  • Bahagian anggota badan tersebut tidak boleh digunakan langsung. Contoh, kaki anda rasa tak boleh bergerak lepas cedera.

Biasa berlaku kan lagi2 pada mereka2 yang jarang exercise pastu tiba2 kena buat kerja rumah atau kena tolong mak angkat barang, betul tak? Apa yang perlu dilakukan kalau otot anda cedera macam ni?

  • #1 : Berhenti melakukan perkara yang membuatkan anda sakit. Contoh, korang tengah angkat barang tibe2 rasa sakit belakang. Terus stop dan cari tempat selesa untuk rehat. Jangan la tunjuk hebat pulak kan depan awek2 cun..haha..
  • #2 : Regangkan otot yang mengalami kecederaan tersebut. Biasa kalau tengah bersukan tiba2 sakit otot or otot kejang. Duduk di tempat yang selesa dan regangkan @ stretch otot tersebut. Pastu rehat.
  • #3 : Tinggikan bahagian yang tercedera itu melebihi paras dada. Contoh, tangan korang cedera, terus angkat tangan tu tinggi2, biar la orang pandang pelik pon... Kalau kaki cedera, terus baring and mintak kawan angkat kaki tu dalam keadaan stretch. Kalau takde kawan kat situ letak kaki kat tempat tinggi. Rasional? Supaya darah lambat sampai ke bahagian yang cedera yang mana mungkin boleh mengakibatkan kecederaan lebih teruk.
  • #4 : Gunakan kaedah "cold and hot". Ambil ais dan balut dengan towel atau plastik dan letak kat kawasan yang cedera. Jangan letak ais secara direct ke kulit yang cedera kerana mungkin akan lebih teruk. Lepas letak ais dalam 20 minit, tuam dengan air panas (jangan bagi air baru masak, mati budak tu nanti...haha..)
  • #5 : Rehat secukupnya. Lepas dah kena tu jangan la mengada2 nak buat lagi. Duduk rehat sampai dah tak sakit lagi.
  • #6 : Jika terlalu serius, berjumpalah dengan doktor. Jangan cari aku, aku pon cari tips ni kat internet and sikit2 ilmu yang aku tahu..hehe.. Cari je doktor..jangan takut kat doktor, die tak makan orang la....
Panjang la pulak entry ni...ermmm..xpe la kan?informasi untuk anda..same2 kite share...So..harap2 cik Fatin lepas ni paham la sikit2 pasal otot koyak ni ye....Aku share sikit2 je pon..nak tahu lebih lanjut sila la cari doktor atau physician atau kawan2 yang ade blaja medic or sports science...Aku tak blaja sports science, main sports reti la...hehe...

Sila kemukakan sebarang cadangan dan kritikan anda pada ruangan komen ye...TQ..kalau ade aku salah info sila la bagitahu..aku pon manusia je..tak perfect...same2 kita share kalau korang ade info yang lebih2 lagi ok..

(^_^)v
*budget comel..haha..*

10 comments:

misz FaTiN said...

owh.. macam tue.. tengs sharing..:)
fatin rasa otot kaki kiri fatin mcm koyak je kot after start jog balik.. coz fatin da lama xjog, then tiba jog balik. sekarang ni,, kaki fatin selalu sengal2, cepat lenguh, dan sakit bila diri lama.. so,, pd pndapat awk la kan,, fatin perlu stop jog o teruskan je?

Kei Seichi said...

sy pon penah gak camtu..slalu kalau da lame x sukan memang camtu...pada pendapat sy,fatin take a rest dalam seminggu dua bagi kaki tu heal..ataupun teruskan jog tapi dalam kadar yang kurang...kalau biasa jog 5 km,try jog 1 or 2 km dulu..
lame2 nanti biasa la..tapi kalau da rest still x baik2 jugak..better g jumpe doc..
biasa la tu muscle ngah shock sebab lame x buat.so die amek masa untuk biasakan..

LadyComot said...

after a long time baru start jog ek..? pastu rasa sengal2 ker..? actually kena tengok lebih dekat baru dpt tau pa masalah sebenarnya. Tapi LadyComot opinion la; mungkin sudden shock. Fatin punya muscle dah lama tak overwork. tu sebab org kata kalau nak jog mest buat stretching dulu. Dan kalau dah lama sangat tak buat aktiviti tu jangan push diri. Buat slow2.Mungkin today u jog 100meter next time baru lebih. (example la.).Actually muscle ni kalau dia sudden shock pastu kita push so muscle ni dia become fatique. So it will take time untuk dia recover. So reduce to put load banyak sangat like a prolong walking and continue to jog..nanti dia okeyla. Buat pengetahuan Fatin jarang otot koyak macam gitu jer. Biasa otot koyak ni kalau kita dapat injury yang teruk example jatuh ke, injured during playing football ke,tersadung kaki ke.hehehehe sedikit info dr LadyComot

misz FaTiN said...

tengs kei seichi n ladycomot 4 d'info.. skrg fatin fhm da.. TQ.. :)

Kei Seichi said...

betul jugak cakap ladycomot tu..rasenye kes fatin ni lebih kepada muscle shock..kalau ade koyak pon sikit tapi x teruk la...
thanks jugak kat ladycomot 4 sharing..=)

LadyComot said...

sama2 fatin..kei sechi punya opinion pun dh good dh. kalau fatin rasa masih sakit try rendam kaki dengan air suam..ataupun tuamkan. fatin isi air suam dalam botol o plastic pastu tuam kat kwsn sengal2.jangan air panas udahle melecur pulak.kalau da bengkak jangan guna suam gunakan air sejuk.dia mesti berlwn sebab da effectnya.konsepny pjg klu nak explainkan.

Khairul Atikah @ Cik Yuki said...

owhhh itu koyak ye ?! igt an nk membina otot ?? huhu naif betul lah sbb bru tw..kikiki tenkiu for info..

Kei Seichi said...

kalau nk bina otot, akan koyak dulu otot tu sikit and bila dan sembuh otot yang koyak tu,akan bertambah otot baru...

xpe..same2 kite blaja and share kan...=)

paen said...

pergelangan kaki saya selalu sakit bila saya brjalan..xjauh pon sya jln kaki sya mcm rasa nk patah..ada saatnya smpai menangis menahan sakit sgt..bru jalan beberapa meter, kaki mula rasa xdpt melangkah..apa mksudnya tu?adakah otot bhgian kaki saya dh trkoyak?

Kei Seichi said...

dengar macam teruk je tu...pernah tak injured sebelum ni yg teruk?mugkin sebab injury tu tak betul2 heal..atau mungkin jugak ade kena mengena dengan kasut atau selipar yang dipakai...kalau bahagian pergelangan kaki mungkin jugak disebabkan ligamen iaitu bahagian yang menyambungkan antara 2 tulang...dua2 belah kaki ke yang kena tu?kalau sebelah je cuba kurangkan penggunaan kaki tu,maksud sy jengket sikit bila berjalan...and cuba rehat sebanyak mungkin..kalau berlarutan jumpa la dengan doktor ye...

Blog ini mengandungi informasi, tutorial serta tips2 dan sebagainya. Jika anda ingin membaca bacaan yang ringan dan berbentuk peribadi, sila lawat blog personal saya. Sila klik pada menu "The Other Me". Diharap anda mendapat manfaat daripada blog ini dan terima kasih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...