Saturday, March 12, 2011

Tips tinggal sensorang kat umah sewa yang sunyi dan jauh dari orang..

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Kali nak buat entry bagi memenuhi request saudara Ayie. Beberapa hari lepas aku ade buat entry pasal tips untuk survive ghost movie kan? Sape yang tak baca lagi boleh klik kat sini... So..dalam ruangan komen entry tu die tulis la seperti yang kat bawah ni...

Klik untuk tumbesaran..x la besar mane pon...
Nampak tak die tulis ape kat situ? Kalau tak nampak meh aku cerita apa yang Ayie ni tulis..die tulis macam ni...
"Wahai blog owner yang hensem lagi kacak dan bijak bestari...camne klu tips tinggal sensorang kat umah sewa yang sunyi dan jauh dari orang...tapi perasaan takut tu sangat menggerunkan...takkan nak setiap malam keluar kot...???huhu...tolong la saya wahai si tuan yang kacak dan bijak..."
*sebarang penambahan adalah kerana suka2 sahaja...pesanan owner...haha..*



So...bagi memenuhkan request saudara Ayie...jom kita tengok kat bawah ni...note yang tips2 ni hanyalah buah fikiran owner sahaja dan tidak disahkan oleh mana2 pihak yang sah... So penggunaan tips2 ni adalah tanggungan sendiri....senang cerita Do it on your own risk...Pihak kami tidak akan bertanggungjawab jika atas sebarang kesulitan dan kesembelitan...

  • Tips #1 : Awat la yang hang pi duduk umah sewa hat jauh2 tu? Awat hang tak pilih ja umah hat dekat2 ngan orang ramai ni?*ok2...fail loghat utara...haha* Kenapakah duduk rumah jauh dari orang? Sebab sewa ke? Sebab tak de rumah laen ataupon ade rumah laen tapi sewa mahal? Pastu pulak kenapa tinggal sorang2? tak de member ke? Biar aku tolong jawab segala persoalan tu...haha..Langkah senang ialah cari rumah laen yang dekat dengan orang ramai dan pindah situ. Tapi in case nak still duduk rumah tu, cari housemate barang seguni dua..biar pecah rumah tu duduk ramai2... Aku tak dapat nak bagi specific tips sebab die bagi topik secara general, so aku pon bagi la tips secara general jugak...
  • Tips #2 : Rumah tu rumah korang kan? Jauh pulak dari orang ramai kan? So..bagi nak mengurangkan rasa gerun tu, korang banyakkan aktiviti dalam rumah tu pada satu2 masa..Contoh? Lets say korang ni student macam kes Ayie ni... korang balik umah tu korang buat sume keje yang korang ade dalam satu masa. Korang buat assignment sambil masak ke, pastu pasang lagu or radio kuat2..*da korang sorang2 kan?jauh plak tu so xde la jiran nak marah ke..kan?* Xpon korang buat assignment sambil makan n dengar lagu n masuk baju dalam washing machine and bukak tv kuat2...agak2 ade lagi tak rase gerun tu? Senangnye, korang sibukkan diri sendiri dan jadikan kesibukan tu sebagai distraction daripada rasa gerun tu... 
  • Tips #3 : Jadikan rumah tu sangat seronok untuk dikunjungi. Cara ni aku suke...hehe... Korang beli la PS3 ke, Wii ke, X-Box ke, Dance Dance Revolution skali ngan Dancing Pad ke, Guitar Hero skali ngan guitar die and speaker besar gedabak ke, TV Flat screen yang besar giler siap ngan channel bola ke or pape yang boleh buatkan rumah korang menarik untuk dikunjungi... Sebabnye? Korang boleh la ajak member korang datang rumah tu untuk buat pape aktiviti yang menarik and pada masa yang same korang akan ade teman untuk malam tu...Tapi tak kan nak buat tiap2 malam kan? Bankrupt la..bil api sape nak bayar??Hehe..korang nak bayar bil api ke korang nak duduk sorang2 dalam kegerunan? Pikir la sendiri..lagipon kalau rumah korang tu seronok untuk dikunjungi, tak payah jemput da, pandai2 la member korang tu datang, silap2 aribulan pindah terus situ...terus dapat housemate baru...hehe..*peringatan! jangan pulak ajak member2 campur jantina buat party macam2 kat umah tu..lagi la tak berkat. And bila rumah tak de berkat, bala akan datang..tunggu mase je...*
  •  Tips #4 : Kalau korang rase tak mampu nak buat semua tips2 kat atas tu...korang buat yang ni...kalau tak mampu jugak tak dapek la den nak nolong eh...Ape yang kena buat? Banyakkan amalan baek kat rumah tu seperti banyakkan baca Al-Quran dan solat sunat selalu. Buang bende2 yang boleh menyebabkan rumah tak berkat. Tuan rumah kena banyakkan amalan dan rapatkan diri dengan Yang Maha Pencipta. Dengan sape lagi kite nak minta tolong? OK..korang boleh je upah guard untuk jaga umah korang tu, tapi cukup ke? Sesungguhnya sebaik2 perlindungan datang dari Allah S.W.T . So,jangan la berat sangat nak mintak pertolongan dan perlindungan dari Allah S.W.T.. Dengan izin Allah, korang duduk dalam rumah tu akan sentiasa selamat... Jangan kata duduk kat rumah yang jauh dari orang, kalau dengan izin Allah, korang duduk la kat mana2 pon, insyaAllah akan dipelihara...so banyak2 la beramal dan banyak2 la berdoa..

So...harap2 la tips2 ni dapat membantu mereka2 yang senasib dengan Ayie ni.. Sebarang cadangan atau komen atau kutukan dan cacian, sila komen kat pop up box bile korang tekan kat comments tu ye...hehe..

Selamat membaca dan selamat beramal

P/S : Lepas ni nak tulis tips ape plak ey? Korang rase mengarut je ke aku tulis tips2 ni? Nak aku stop ke?

11 comments:

cik ayin said...

tips yang sgt bagus...hahahahaha

Kei Seichi said...

hehehe..thanks..=)

Piah Becok said...

haha.. bagus bagus.. tp tips ke 4 yg paling best. mantapp

pwincess Lov3y dOv3y said...

nice entry.:)

atiEy_[azHa] said...

haha . tips ke 2 aku sokong . pasang sound kasi pecah punya volume . ngahahaaa

Kei Seichi said...

thanks..=)
ade idea tak untuk tips yang akan datang?kalau ade share la ye...

wanacesh said...

nak kongso tips kter,,klo dok sorang2,,kter bnykkan tdo,,dlm mimpi x kan rs kesorangan..he3

Ada Header baru~

Kei Seichi said...

hehe...kalau banyakkan tidur x jadi keje la...=P

FurBall said...

mak ai..kalu mampu beli ps3 dance2 revo sume tuh bek g cari rumah yg dekat..dush..ahahaha

tq lah anyway..ok gak tips nih..tp nsb bek tak duk rumah sewa..blom sampai masa nya lg..still dapat hostel nih!!

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

uihhhh kalau aku mmg aku membuta ajerrr pakse mata tidor jangan bangun bangun sampai 4 hari lamanyerrr sampai orang datang mandikan kiterrr uiihhh baru bangkit.... uiihhhh aku tak mau lerrrr jangan sampai kapan tak bangun udah lerrr

Zue Cancer said...

dulu blaja kat uitm lendu.tapi baru dis sem wat praktikal kat uitm shah alam

Blog ini mengandungi informasi, tutorial serta tips2 dan sebagainya. Jika anda ingin membaca bacaan yang ringan dan berbentuk peribadi, sila lawat blog personal saya. Sila klik pada menu "The Other Me". Diharap anda mendapat manfaat daripada blog ini dan terima kasih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...